Останні новини

Наїмося кулішу: рецепти найпопулярніших страв польової кухні

14 жовтня - День захисника Вітчизни. І хоча, за переказами, цього дня не можна готувати, все-таки господарям варто дістати із закромів справжні українські старви. Найсмачнішими прикрасами святкового столу стануть капустняк, куліш та бограч.

Рецептами цих армійських страв поділився з виданням "Сегодня" ведучий програми "Ранок з Україною" Григорій Герман.

Запорізький капустняк 

Капустняк с мясом рецепт с фото - 1000.menu

Фото 1000.menu

Для приготування запорізького капустняка за рецептом телеведучого знадобляться:

  • Пшоно - 3 ст.л.
  • Свинячі ребра, сирі - 400 г
  • Квашена капуста - 600 г
  • Корінь селери - 50 г
  • Морква - 2 шт.
  • Корінь петрушки - 2 шт.
  • Сало - 50 г
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Картопля - 400 г
  • Масло вершкове - 2 ст. л
  • Петрушка - 1 пучок
  • Сіль, цукор, лавровий лист і чорний перець горошком

Як приготувати:

Промити свинячі ребра, покласти в каструлю з холодною водою і довести до кипіння. 

Тим часом очистити овочі - половину цибулі, моркви, корінь петрушки і селери, нарізати кубиками та обсмажити на сухій розжареній сковороді. З бульйону зняти піну, додати обсмажені овочі, посолити і варити ще хвилин 30-40. За 10 хвилин до готовності додати горошини перцю і лавровий лист. М'ясо вийняти і залишити вистигати. Бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.

Квашену капусту віджати й нарізати. Викласти на сковорідку і тушкувати, потроху додаючи бульйон.

Решта цибулі, моркву й петрушку очистити, нарізати соломкою. Петрушку вимити й подрібнити. Обсмажувати овочі на вершковому маслі. Промити пшоно.

Сало пропустити через м'ясорубку, або дрібно порубати ножем і розтерти в ступці з зеленню і пшоном.

Картоплю очистити, нарізати соломкою, покласти в бульйон. Хвилин через 10 додати тушковану капусту. Покласти сало з пшоном, лавровий лист, що залишився, та обсмажені цибулю, моркву, петрушку; за потреби додати трохи цукру. Варити капусняк до готовності крупи.

Закарпатський бограч

Бограч - рецепт приготовления с фото

Легендарний бограч по-закарпатськи готується довго й складно, але результат, за словами Германа, того коштує:

  • Копчені свинячі ребра - 500 г
  • Телятина - 700 г
  • Бекон або сало з прорізом - 200 г
  • Копчені ковбаски - 200 г
  • Болгарський перець - 1 шт.
  • Перець чилі - 2 шт.
  • Ріпчасту цибулю - 4 шт.
  • Томати - 2 шт.
  • Морква - 2 шт.
  • Картопля - 4 шт.
  • Часник - 4 зубчики
  • Борошно - 4 ст. л.
  • Яйце - 1 шт.
  • Паприка - 100 гр.
  • Сухе червоне вино - 60 мл
  • Петрушка і кріп - по пучку
  • Чорний мелений перець, сухий чебрець, сіль.

Як готувати:

У глибоку містку каструлю покласти нарізане сало, а як тільки воно просмажиться, додати нарізану півкільцями цибулю і тушкувати під кришкою до прозорості.

М'ясо телятини нарізати кубиками 3х3 сантиметри, свинячі ребра - по кісточках. Як тільки цибуля стане напівпрозорою, додати 50 гр. паприки, помішуючи протушкувати, а після відправити в каструлю м'ясо і перемішати. Через кілька хвилин влити воду, щоб м'ясо покрити практично повністю і довести до кипіння на сильному вогні, а потім зменшити до мінімуму. Тушкувати на малому вогні 1 годину, періодично помішуючи.

Тим часом можна приготувати маленькі галушки. Для цього в окрему ємність розбити яйце і додати 4 ложки борошна. Замішати тісто. Скачати ковбаскою і. відщипуючи шматочки, розкласти їх на деко, притрусити борошном і відставити.

Покласти в каструлю нарізану кубиками моркву, подрібнений перець чилі, часник і залишки паприки.

Картоплю почистити і нарізати дрібними кубиками. Додати води - щоб злегка покрила всі інгредієнти. Готувати до напівготовності картоплі.

Солодкий перець і помідори нарізати кубиками. Подрібнити ковбаски. Все відправити в каструлю і перемішати. Якщо гуляш занадто густий, можна додати ще трохи води і залишити тушкуватися хвилин 10. У кінці додати галушки або макарони, подрібнену зелень, і 60 мл сухого червоного вина. Зняти з вогню, накрити кришкою і залишити настоюватися 20 хвилин.

Козацький куліш

Козацький куліш: 10 унікальних рецептів!

Фото "Козакоріум"

Для козацького куліша від кулінарного ентузіаста знадобиться:

  • Пшоно - 150 г
  • Сало з прорізами - 200 г
  • Середнього розміру картопля - 6 шт.
  • Цибуля - 3 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Пучок петрушки
  • Сіль, перець чорний мелений, лавровий лист.

Як готувати:

Для початку потрібно промити пшоно до прозорості води і відкинути крупу на сито. У каструлі довести до кипіння 2 літри води, всипати пшоно і знову довести до кипіння. Зменшити вогонь до середнього і варити.

Картоплю очистити і нарізати середнім кубиком. Покласти в каструлю з пшоном і варити майже до готовності.

Тим часом, потрібно подрібнити сало, очистити і нарізати цибулю й моркву. Обсмажити заготовки до золотистого кольору і викласти в каструлю з пшоном і картоплею. Проварити куліш, а потім додати спеції, сіль і подрібнену зелень.

Нагадаємо, KFC тимчасово відмовляється від використання слогану “Смачно так, що пальчики оближеш” через поширення COVID-19. Про це повідомляє офіційний сайт компанії.

Вийти в ефір