Останні новини

Імбирні пряники та австрійські півмісяці: які смаколики приготувати на різдвяний стіл

Печиво господині пекуть під Різдво

На Різдво саме час випробувати свій кулінарний талант. Поекспериментуйте з рецептами печива або приготуйте традиційні імбирні пряники, аби здивувати гостей.

Kyiv Live припас для вас покрокові інструкції для новачків.

Імбирні пряники

пряники.jpg

Фото з відкритих джерел

Тісто:

  • 200 грам борошна;
  • 1 яйце;
  • 100 грам вершкового масла (72%);
  • 100 грам цукру;
  • 3 чайні ложки меду;
  • 2 чайні ложки імбиру;
  • 2 чайні ложки кориці;
  • 0,5 чайної ложки гвоздики;
  • 1,5 чайні ложки соди;
  • дрібка солі;
  • за бажанням можна додати какао та інші прянощі.

Як готувати

  •  Слід змішати молоті імбир, корицю, гвоздику, або змолоти прянощі в кавомолці.
  • Додасти дрібку солі і знову перемішати. Сіль виступить підсилювачем смаку, її часто додають до тіста.
  • Просіяти борошно і додасти в нього прянощі, за бажанням - какао, аби пряники були, як у мультику про Шрека. Можна замішувати 2 порції тіста, в одну додавати какао, а в іншу - ні. 
  •  В окремому посуді розтирають вершкове масло і цукрову пудру.
  • У масляну суміш додають яйце, а також рідкий мед. Перемішують суміш міксером до однорідної консистенції.
  • У цю масу кладуть муку та соду, знову перемішують - можна міксером, можна дерев'яною лопаткою, можна руками.
  • Тісто повинно вийти м'яким і трохи липким. Загорніть тісто у харчову плівку і відставте його у холодильник на кілька годин.
  • Через зазначений час дістають тісто та розділяють на 2 рівні частини. 1 ставлять назад у холодильник, а іншу розкатують на листі пергаменту або силіконовому килимку дерев'яною скалкою. Можна це робити також на столі, попередньо притрусивши його і скалку борошном. Але на силіконовому килимку пряники можна буде зразу випікати..
  • Розкатувати тісто слід тонко - до 1-2 мм, якщо любите хрусте печиво. Якщо ж надаєте перевагу м'яким пряникам, зупиніться на товщині 5 мм. 
  • За допомогою спеціальних формочок вирізають фігурки. Бажано не розміщувати їх дуже близько одна до одної, оскільки при випіканні вони виростуть і можуть злипнутися між собою. Все зайве тісто тимчасово повертають у холодильник. 
  • Випікати пряники треба при температурі 180 градусів протягом 5-6 хвилин. Час може змінюватися в залежності від товщини тіста, а також індивідуальних особливостей духовки. Доки випікається перша партія пряників, готують фігурки для наступної.
  • Зверніть увагу, що одразу після випікання пряники м'які і еластичні, проте, охолонувши, вони стануть твердими і хрусткими. Тому важливо під час охолодження тримати готові пряники на рівній поверхні, щоб уникнути деформації фігурок. 

Глазур

  • 1 білок
  • 200 грам цукрової пудри (можна зменшити до 150 грам)
  • кілька крапель лимонного соку

Відділяють білок від жовтка. Збивають міксером на невеликій швидкості або вінчиком, поки маса не стане повітряною. У білок додають просіяну цукрову пудру та знову перемішують. Кілька крапель лимонного соку кладуть для блиску та відміни ефекту приторної солодкавості. За бажання можна додати харчових барвників. Для розмальовки беруть спеціальні кондитерські мішки або звичайні пакети.

Ванількіпферль

Фото depositphotos

  • 250 г борошна;
  • 100 г меленого мигдалю;
  • 80 г цукрової пудри;
  • 200 г вершкового масла;
  • 5 г ванільного цукру;
  • Дрібка солі та ванілі;
  • 250 г цукрової пудри;
  • 0,5 ч.л. ванілі.

Як готувати

  • Просіюють борошно, додають до нього мелений мигдал, цукрову пудру, ванільний цукор, сіль і ваніль. Гарно все перемішують і кладуть вершкове масло кімнатної температури.
  • Замішують тісто, загортають його в плівку і відправляють в холодильник десь на годину.
  • Потім дістають тісто з холодильника, роблять з нього ковбаску, а потім формуюють півмісяці.
  • Духовку розігріти до 180С. Кладуть на деко пергаментний папір і печиво. Між півмісяцями мають бути невеликі відстані, адже в тісті багато масла і смаколики трохи "розповзуться".
  • Випікають печиво до золотистого кольору близько 15 хвилин. У цей час змішайте пудру з ваніллю для посипання.
  • Готове злегка вистигле печиво з усіх боків обвалюють в цукровій пудрі.

Нагадаємо, у православному світі 7 січня відзначають Різдво. У переддень на Святвечір прийнято ставити на стіл та пригощати гостей 12 пісними стравами: кутею, узваром, голубці, вареники, мариновані гриби, грибна юшка, риба, борщ, квасоля, капуста тощо.

Вийти в ефір
25.01