Останні новини

Локдаун "пройдеться катком": експерти підрахували збитки ресторанів у Києві

Цей карантин можуть не пережити 5% столичних закладів.

Три тижні простою через новий локдаун в Києві обійдуться ресторанам в 100 млн гривень. Збитки не зможе перекрити навіть переорієнтація закладів на доставку готових страв та напоїв.

Про це повідомляє Kyiv Live з посиланням на РБК-Україна.

Читайте також: Скільки допомоги обіцяють ФОПам в цей локдаун

Про введення обмежень з 20 березня до 9 квітня власники закладів дізналися за два дні до вимушеного закриття і тому таке рішення влади застало їх зненацька, не давши часу підготуватись.

Скільки ресторанів вже зачинились?

За останній рік двері закладів харчування не вперше зачиняються на карантин: вони не працювали минулої весни, у січні цього року та по вихідних в листопаді.

За оцінками генерального директора компанії "Ресторанний консалтинг" Ольги Насонової, за цей час в Києві закрили близько 20% з 2,2 тисячі ресторанів. Під час нового локдауна заклади, як і раніше, зазнають збитків. 

"За моїми підрахунками, вони (збитки, - ред.) Складуть близько 100 млн грн. Робота на самовивезення або доставку не зможе замінити повноцінну роботу закладу", - говорить Насонова.

Основна стаття витрат ресторанів - це орендна плата, яку власники приміщень на період локдауна знижувати не збираються. Закладам також доводиться хоча б частково оплачувати заробітні плати своїм співробітникам, інакше вони знайдуть іншу роботу.

Керуючий партнер ресторанів Pastateca і "Сіхарулі" Максим Храмов розповів, що замовлень на минулих вихідних, коли почали діяти нові обмеження, було багато, але кількість покупок, в залежності від закладу, було в два-п'ять разів нижче, ніж продажі повноцінно працюючих ресторанів.

Що далі?

Початок року для більшості закладів можна назвати успішним. У лютому і в першій половині березня попит з боку відвідувачів різко зріс - на вихідні та святкові дні бронювати місця доводилося заздалегідь і на чітко обумовлений час.

Тепер нові обмеження можуть підкосити роботу тих закладів, які не змогли сформувати "фінансову подушку" на період вимушеного простою. Ольга Насонова вважає, що близько 5% ресторанів можуть не пережити березневий локдаун.

Щоб утриматися на плаву, ресторани зараз намагаються залучити клієнтів різними програмами лояльності, наприклад,  знижки на всі страви в меню в розмірі 20-30% при самовивозі або друга страва в подарунок при при замовленні в певні години.

Нагадаємо:

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам розробити алгоритми відшкодування втрат людям, які припинили діяльність через запровадження “червоної” зони карантину. В уряді планують поновити виплати підприємцям.
  • Нещодавно міністр економіки Ігор Петрашко розповів, що уряд може поновити програми допомоги підприємцям, які діяли у 2020 році, в тому числі й виплати ФОПам по 8 тисяч гривень. Це залежить від карантинних обмежень, які будуть встановлюватися надалі.

Більше оперативних новин шукайте в Telegram Kyiv Live. А от бекстейдж та життя каналу без прикрас можна побачити в Instagram. Прямі трансляції та цікаві гості вже чекають на вас у Facebook. P.S. Tik Tok в нас також є!




Вийти в ефір
15.04