Останні новини

Ні фрапучино та оладкам: як правильно харчуватися зранку

Сніданок - найважливіший прийом їжі. Але у сучасному темпі життя ми або не встигаємо як слід поснідати, або взагалі пропускаємо його. А тим не менш, якщо вхопити пластівці чи випити кави, цим самим можна зашкодити своєму організму.

Vogue Україна розвінчало найпоширеніші міфи про харчування зранку.

Що приготувати на сніданок: швидкі рецепти. Рецепти. Порадник - Новини  Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»

Фото Rivne-tv

Більшість дослідників схиляються до того, що сніданок важливий відразу з кількох причин: він надає енергію на день, стримує бажання "перекусити" впродовж дня й попереджає формування деяких хронічних станів, адже це перша їжа, яка потрапляє в порожній шлунок. Тож сніданок треба зробити якісним. Але звички в їжі в різних людей різняться. Їх прищеплюють у родині, підслуховують у друзів або створюють інтуїтивно. Тож ось 6 основних помилок, яких припускаються люди стосовно першого приймання їжі.

Не снідати

Найпоширеніша помилка сучасного світу. Згідно з останніми дослідженнями Гарварду, у 28% чоловіків, які пропускають сніданок, виявляють серцево-судинні захворювання; у 27% жінок розвивається резистентність до інсуліну й підвищується ризик захворювання на діабет другого типу. 

Тож якщо зранку ви знаходите час для макіяжу, варто знайти час і для харчування.

Йогурти, соки, смузі

Йогурти нібито мають корисні бактерії. А ось смузі з магазину і зовсім можуть мати захмарні калорії. Тож його ліпше робити самому. Замість вичавлювати (сік), краще збивати (смузі). Так у готовому продукті з’явиться не тільки надлишок фруктози, а й клітковина. Її легше сприймає організм, уповільнює засвоєння цукрів і підтримує кишківник у здоровому стані. Домашній або грецький йогурт можуть стати непоганою основою для сніданку, до якого замість 3—4 ложок цукру можна додати чіа, какао-боби або збиту малину. Пам'ятайте правило: краще жувати, ніж пити. Отже, смузі ліпше, ніж сік; фруктовий салат з горіхами — ліпше, ніж смузі.

Мало їсти - не вихід

Американські дослідники провели експеримент серед жінок, що худли. В одни сніданок був калорійний, в інших - майже пісний. Виявилося, що перші швидше худли! Справа в тому, що навіть якщо раціон збалансований, стрибки цукру у крові відрізняються уранці та ввечері. Тож найліпший сніданок середньої щільності.

Скажіть "ні" оладкам

Основний інгредієнт ранкової випічки - рафіноване, очищене борошно. Воно бідне на клітковину, у ньому немає білка - важливих компонентів здорового раціону. Якщо сил відмовитися від вуглеводного сніданку немає, то краще готувати його з цільнозернового борошна або вибирати цільнозернові опції в меню.

Кава з домішками - табу

 Мокко, фрапучино й багато напоїв на основі еспресо й молока з сиропами за калорійністю можуть змагатися із самим сніданком. Молоко взагалі важко поєднується з будь-якою групою продуктів і не завжди добре засвоюється. Гарний тренд - вживати модну чорну фільтр-каву, а від підсолоджувачів - відмовитися.

Пластівці?

Більшість магазинних мюслів - продукти з підвищеним умістом цукру, солі й украй висококалорійні. Читайте етикетки. Якщо в складі дійсно незбиране зерно, а крім нього трохи меду, 6 г клітковини, насіння льону й кокосова олія — це гідний сніданок.

Нагадаємо, трендом цієї осені по праву вважається оригінальна знахідка дизайнерів - штани з розрізами біля щиколоток. Вони можуть бути з будь-якої тканини та підходять кожній ситуації - від робочої конференції до casual weekend. Зірки вже полюбили цей тренд та поповнили свій гардероб такими штанами.

Вийти в ефір