Останні новини

Різдвяний піст: топ-5 рецептів смачних веганських солодощів

Тут і булочки, і кекси, і цукати

З 28 листопада у православних християн розпочнеться Різдвяний піст. Він закінчується напередодні Різдва - 6 січня. Протягом 40 днів суворо забороняється вживання продуктів тваринного походження, такі як молоко, м’ясо, яйця. Проте це не привід відмовляти собі в солодкому.

Kyiv Live публікує авторські рецепти пісних страв від кондитерки, засновниці та викладачки школи GL Лізи Глінської.

Вівсяне печиво

Різдвяний піст: рецепти солодощів від Лізи Глинської

Інгредієнти:

  • 100 г вівсяних пластівців (швидкого приготування)
  • 100 г борошна
  • 40 г олії
  • 50 мл апельсинового фрешу
  • 50 г цукру
  • 5 г розпушувача
  • 50 г чорного шоколаду
  • цедра 1 апельсина
  • сіль

Приготування:

Перемелюємо вівсяні пластівці з борошном в кавомолці або комбайні з ножами до стану грубого борошна. Додаємо цедру апельсина, сіль, розпушувач і цукор. Шоколад розтоплюємо в мікрохвильовці або на паровій бані, з'єднуємо з олією, додаємо теплий апельсиновий фреш. Змішуємо сухі інгредієнти з мокрими. Руки змащуємо олією, формуємо кульки розміром як великий волоський горіх. Викладаємо на пергамент, трохи притискаємо, випікаємо за температури 170° С 15-18 хвилин.

Кокосовий батончик

Різдвяний піст: рецепти солодощів від Лізи Глинської

Інгредієнти:

  • 100 г банана
  • 100 г кокосової стружки
  • 40 г кокосового масла
  • 70 г арахісової пасти
  • 20 мл кокосового молока або води

Приготування:

Збийте занурювальним блендером банан з арахісової пастою і гарячою кокосовою олією до стану пюре.Маса повинна стати однорідною і гладкою. Якщо ви побачите, що жир відсікається, додайте 20 мл кокосового молока або води. Знову збийте, маса повинна стати однорідною і мати консистенцію емульсії. З'єднайте її з кокосовою стружкою, перемішайте.

Сформуйте батончики розміром 8х3 см. Це можуть бути і круглі цукерки. Викладіть їх на дошку з пергаментом, приберіть у холодильник на 5-6 годин. Розтопіть шоколад і заглазуруйте батончики.

Медовий кекс із горіхами

Різдвяний піст: рецепти солодощів від Лізи Глинської

Інгредієнти озрахунок на форму 18х5 см, висота 6 см):

  • 70 г цукру
  • 100 мл води (або апельсинового фрешу)
  • цедра апельсина
  • 50 г рафінованої олії
  • 50 г меду
  • 150 г борошна
  • кориця
  • 50 г мигдальної муки (можна замінити на фундукове борошно або борошно з волоського горіха)
  • 6 гр. розпушувача
  • 50 гр. пекана (або будь-яких інших горіхів)
  • Для декору:
  • 50 г нейтральної глазурі (напажа, декор-гелю)

Приготування:

Змішуємо гарячу воду з цукром, медом, рослинним маслом і цедрою апельсина. Додаємо борошно, змішане з мигдальним борошном, розпушувачем і корицею.

Для зручності можна збити масу занурювальним блендером – так ви швидко досягнете однорідної консистенції. Промащуємо форму олією, присипаємо тонким шаром борошна. На дно укладаємо шар пекана. Зверху горіха акуратно викладаємо тісто – так, щоб горіхи не змішалися з тістом. 

Випікаємо за температури 170° С 30-35 хвилин, до готовності. Готовність можна перевірити за допомогою дерев'яної шпажки.

Дістаємо кекс з форми, поки він ще гарячий. Даємо повністю охолонути. Промащуємо гарячим напажем боки і верх, щоб кекс мав гарний блиск і довше зберігався.

Булочки з маком і горіхами

Різдвяний піст: рецепти солодощів від Лізи Глинської

Інгредієнти:

Тісто для булочок:

  • 250 г борошна
  • 8 г розпушувача
  • 50 г цукру
  • сіль
  • 100 мл води
  • 40 г олії (рафінованої)

Начинка:

  • 100 г маку (можна замінити на горіхи)
  • 100 г обсмаженого волоського горіха
  • 120 г цукру

Приготування:

Готуємо тісто. З'єднуємо в мисці воду, рослинне масло, цукор, сіль. Додаємо борошно з розпушувачем. Замішуємо тісто, обертаємо його харчовою плівкою і залишаємо за кімнатної температури на 30 хвилин.

Готуємо начинку. Мак замочуємо в теплій воді і залишаємо на 30 хвилин. Волоський горіх обсмажуємо в духовці 170° С 10 хвилин. Проціджуємо мак. З'єднуємо мак, горіхи і цукор, збиваємо блендером до стану пасти.

Відпочиле тісто викладаємо на робочу поверхню і розкатуємо розміром приблизно 35х30 см. Стіл борошном можна не посипати, це тісто не липне. Викладаємо на тісто начинку і звертаємо в рулет. Нарізаємо бруски завтовшки 3 см. Викладаємо їх на деко з пергаментом і випікаємо за температури 180° С 20 хвилин.

Після того як булочки охолонуть, їх краще обернути харчовою плівкою, щоб вони не черствіли.

Цукати з гарбуза

Різдвяний піст: рецепти солодощів від Лізи Глинської

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза
  • 500 мл води
  • 500 г цукру
  • 0,5 ч. л. меленої кориці
  • 0,5 ч. л. меленого імбиру
  • 3-4 коробочки кардамону

Приготування:

Очищаємо гарбуз від шкірки і насіння, нарізаємо невеликими шматочками 3 на 3 см, додаємо коробочки кардамону. Додаємо корицю і імбир. Додаємо цукор, заливаємо водою, доводимо до кипіння і проварюємо 20-25 хвилин на середньому вогні. Гарбуз має просочитися сиропом і стати прозорим. Після залишаємо гарбуз в сиропі до повного охолодження. Викладаємо гарбуз на решітку і сушимо в духовці за температури 80° С протягом 4-5 годин. Можна скористатися дегідратором. Охолоджуємо цукати з гарбуза і прибираємо в ємність, яка герметично закривається. Гарбузове цукати готові!

Нагадаємо, якщо ви любите солодке, але не любите возитися з тістом, то меренговий десерт саме для вас. Ніжний та легкий смаколик, який можна прикрасити ягодами - саме те, що потрібно для гарного настрою. Меренговий рулет з ягодами - чудова окраса новорічного столу.

В публікації використані фото з сайту Лізи Глінської






Теги:
Вийти в ефір
20.04