Останні новини

Різдво 2021: які пісні страви приготувати на Святвечір

Традиційно на столі в українців стоять 12 пісних страв

У православному світі в ніч з 6 на 7 січня відзначають Різдво. На нього прийнято ставити на стіл та пригощати гостей 12 пісними стравами: кутею, узваром, голубці, вареники, мариновані гриби, грибна юшка, риба, борщ, квасоля, капуста тощо.

Які ще смаколики можна приготувати та як, аби встигнути до першої зірки - розповість Kyiv Live.

Кутя

Kutya.jpg

Рецепт Дарії Цвєк

Інгрідієнти:

Півлітровий слоїк пшениці, склянка мака, цукру, родзинок, подрібнених горіхів, 2-3 столові ложки меду.

Приготування:

Пшеницю заливають окропом та варять на малому вогні 2-3 години, постійно доливаючи воду. Попередньо розпарений мак слід розтерти. До звареною пшениці додають мак, цукор, родзинки, горіх та мед, усе перемішати. Для керування густотою можна доливати узвар. За бажання можете додати кілька ложок варення.

Узвар

Сухофрукти добре промиваємо. Викладаємо в каструлю і заливаємо холодною водою.

Доводимо до кипіння, додаємо цукор. Знімаємо з вогню і додаємо гілочки розмарину, порізані великими шматками. Закриваємо кришкою і даємо настоятися.

Пісні голубці

Golubzi5.jpg

  • 1 середній качан капусти;
  •  200 грам довгозернистого рису;
  •  600 грам печериць, не дрібно порізаних;
  •  1 велика морквина, почищена, крупно натерта;
  •  2 цибулини, почищені, порізані кубиками;
  •  50 мл рослинної олії;
  •  Сіль та чорний мелений перець до смаку.

Для соусу:

  •  1 л помідорів у власному соку, подрібнити все разом;
  •  1 велика цибулина, порізана кубиками;
  •  1 зубець часнику, вичавити;
  •  2 ст.л. цукру;
  •  1 ч.л. солі;
  •  3 ст.л. рослинної олії.

Приготування

У капусти вирізати качан й занурити у киплячу воду на кілька хвилин. Зняти зм'якле верхнє листя. Рис сполоснути під холодною проточною водою. Помістити у невелику каструлю, залити доверху холодною водою й довести до кипіння. Варити хвилину й відцідити.

У великій сковорідці розігріти рослинну олію. Додати цибулю та моркву й тушкувати до м'якості овочів. Додати печериці, посолити до смаку й тушкувати, помішуючи, доки випарує вся рідина. Додати відварений рис й прогріти все разом, зняти з вогню. Для соусу, на решті рослинної олії, у невеликій каструлі, підсмажити до м'якості цибулю, додати сіль та цукор, а як цибуля зм'якне - додати часник та помідори. Варити, постійно помішуючи, 20 хвилин, поки соус дещо загусне, випарує. Зняти з вогню. Духовку розігріти до 180 ᵒС. Завернути в листки печериці з рисом.

У жаротривкий посуд налити стільки соусу, щоб покрити дно тонким шаром. Посуд з пісними голубцями щільно накрити фольгою, вставити до розігрітої духовки і пекти 30 хвилин. Зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин. Голубці повинні трохи підрум'янитись, більша частина рідини випарувати, а капуста остаточно зм'якнути.

Вареники з картоплею

1024px-Wareniki.jpg

  • 3 склянки (450 г) борошна;
  • 3 ст. ложки сметани;
  • 1/2 ч. ложки солі;
  • 1/2 ч. ложки соди;
  • біля 100 мл (1/2 склянки) води кімнатної температури.

Для начинки

  • 5-6 невеликих картоплин (500 г);
  • 2 цибулини;
  • 70-100 г вершкового масла;
  • мелений перець;
  • сіль.

Приготування

  • Картоплю очистіть, наріжте крупно й зваріть у підсоленій воді. Воду злийте, покладіть у каструлю половину вершкового масла і зробіть пюре.
  • Дрібно наріжте цибулю й обсмажте на олії до рум'яного кольору.
  • Просійте борошно в миску і перемішайте його з сіллю.
  • Соду додайте в сметану і гарненько перемішайте.
  • Сметану з содою додайте в борошно, постійно помішуючи і підливаючи воду, замісіть тісто середньої густини.
  • Гарненько вимісіть тісто і заверніть його на 15-20 хвилин у плівку або кульок, щоб тісто трохи вистоялося.
  • Картопляне пюре поперчіть, додайте в нього половину смаженої цибулі і добре все перемішайте.
  • Від готового тіста відріжте приблизно чверть, скачайте з цього шматка ковбаску завтовшки близько 3 см, яку наріжте на шматочки завтовшки близько 1,3 см. Решту тіста тримайте в плівці.
  • Розкачайте шматочки тіста в нетовсті кружечки.
  • На середину кружечка покладіть неповну чайну ложечку начинки.
  • Краї вареника ретельно заліпіть.
  • Вареники опустіть у киплячу підсолену воду, злегка перемішайте, щоб вони не прилипнули до дна, варіть 2-3 хвилини після спливання.
  • Зварені вареники виймайте шумівкою і кладіть у миску з вершковим маслом, що залишилося. Посипте вареники смаженою цибулею, що залишилася, а при бажанні й шкварками з сала.

Мариновані гриби

1 л відварених білих грибів:

  • Вода – 1,2 л;
  • 9% оцет – 60 мл;
  • Чорний, запашний перець - трохи;
  • Сіль – 1,5 ст.л.;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Гвоздика – 2 шт.

Приготування:

Гриби чистимо, миємо проточною водою, нарізаємо. Холодною водою заливаємо їх, виклавши в каструлю. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, знімаємо піну, підсипаємо дрібку лимонної кислоти, проварюємо 15-20 хвилин. Відкидаємо гриби на друшляк.

Доводимо до кипіння 1,2 л води. Кидаємо спеції, викладаємо гриби та проварюємо пів години на слабкому вогні, вливаємо оцет і доводимо до кипіння.

Викладаємо проварені білі гриби в стерилізовані банки, накриваємо кришками, простерилізуємо в каструлі з киплячою водою 25 хвилин, закупорюємо кришками.

Перевертаємо гриби в банках і так залишаємо до повного охолодження.

Грибна юшка

  • 100 грам сушених грибів;
  •  1 цибулина, дрібно порізана;
  •  1 велика морква, натерта на крупній тертці;
  •  3 ст.л. рослинної олії;
  •  Сіль та чорний мелений перець за смаком;
  •  1,5 л овочевого бульйону;
  •  ½ пучка зеленої цибулі, дрібно порізана;
  •  100 грамм маленьких макаронів.

Приготування:

Гриби залити 300 мл окропу. Залишити на 20 хвилин настоюватися. Відцідити, зберігаючи рідину. У каструлі розігріти рослинну олію. Додати цибулю і моркву, посолити, перемішати та пасерувати на середньому вогні 10 хвилин, час від часу помішуючи. Влити в каструлю, разом з бульйоном грибну рідину. Гриби дрібно порізати і також покласти в суп. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити на повільному вогні 1 годину. Вимкнути вогонь, додати зелену цибулю і накрити кришкою. Залишити на 10 хвилин настоятися. В окремій каструлі, у великій кількості підсоленої, киплячої води відварити макарони до готовності.

Подавати грибну юшку дуже гарячою, з невеликою кількістю макаронів або локшини, зі свіжою порцією зелені.

Смажена риба

  • Минтай 2 філейки;
  • 1 цибуля ріпчаста;
  • Сіль за смаком;
  • Перець чорний мелений за смаком;
  • Масло рослинне 3-5 столових ложок;
  • Борошно пшеничне 3-4 столові ложки.

Приготування:

Філе минтая відправляємо в глибоку миску, заливаємо холодною проточною водою і даємо можливість спокійно відтанути приблизно протягом 30-40 хвилин. Потім промиваємо рибу і сушимо паперовими кухонними рушниками. Гострим ножем ділимо кожне філе поперек на 3-6 порційних шматочків. Після цього посипаємо їх з усіх боків до смаку сіллю, чорним меленим перцем, перекладаємо в невелику миску, перемішуємо і даємо можливість настоятися в спеціях 10-15 хвилин.

Знімаємо з ріпчастої цибулі шкірку, миємо, сушимо, відправляємо на нову дошку і ріжемо кубиками, півкільцями, кільцями, четвертинками або соломкою. Товщина шматочків має бути невеликою, від 1 до 1,5 сантиметрів. Потім ставимо на стільницю глибоку тарілку з просіяного пшеничного борошном та решту продуктів.

На середньому вогні у глибокій сковороді вливаємо трохи рослинного масла, для початку цілком вистачить двох-трьох столових ложок. Тим часом обвалюємо шматочки минтая в пшеничній муці і через кілька хвилин опускаємо їх на сковорідку. Готуємо рибу з обох сторін до бежево-коричневого відтінку і, як тільки підрум'яниться, відразу перекладаємо на блюдо.

Потім підливаємо в сковороду трохи рослинного масла і додаємо в нього нарізану цибулю. Смажимо овоч до практично повної готовності, тобто поки не стане м'яким і не покриється ніжною золотавою скоринкою.

Коли дійде до потрібної готовності, викладаємо на нього шматочки обсмаженої риби, прикриваємо кришкою сковороду і готуємо всі разом хвилинку. Потім вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися приблизно 7-10 хвилин. 

Борщ з вушками за рецептом Зеновії Клиновецької

Borsch_z_wusckamy.jpgЗварить юшку з коріння, з грибів та гвоздики, підсмажить на олії дрібно покришену цибулю, вийміть і покришить гриби з зеленою петрушкою й смаженою цибулею. Усе це посоліть, додайте перцю й ліпіть з цією начинкою вушка. Хвилин через пять, перед тим, як подавати, борщ заправляється смаженою цибулею з кришеним кропом, які зварено окремо в ложці борщу. Закидаються також зварені в солоному окропі вушки.

Як приготувати вушка, рецепт Дарії Цвєк

Борошно просіяти і теплою водою замісити тісто. Місити довго, поки воно не стане еластичним. Тонко його розкачати, нарізати на смужки, тоді на квадрати 4×4 см, покласти начинку, скласти в трикутник і заліпити спочатку трикутником, а потім зліпити протилежні кутики у вигляді вушка. Розкласти на дошку, посипану борошном, і прикрити, щоб не висихали. Варити у великій кількості окропу, не накриваючи покришкою. Коли вушка спливуть наверх і набухнуть, вибрати їх на друшляк, сполоснути зимною водою, дати щоб стекла вода, перекласти в миску, посолити, полити олією, щоб не злипалися, накрити і до подачі на стіл тримати на водяній бані.

Начинкою можна зробити зварені та дрібно порізані гриби, змішані на сковорідці в олії з цибулею.

Тушкована капуста з грибами

  • 500 грам квашеної капусти;
  •  3 ст.л. рослинної олії;
  •  2 цибулини, порізаної кубиками;
  •  25 грам сушених грибів, бажано білих;
  •  800 мл води;
  •  2 ч.л. цукру;
  •  Сіль до смаку.

Приготування:

Сушені гриби залити водою і поставити на середній вогонь варитись 20 хвилин. Гриби відцідити, зберігаючи рідину, і порізати. Капусту помістити у невеликий казан і залити грибною рідиною. Варити на середньому вогні до майже повного випаровування. В окремому казані розігріти рослинну олію, додати цибулю, посолити до смаку й обсмажувати до м'якості.  Додати гриби і обсмажувати все разом, час від часу помішуючи, ще хвилини дві.  Додати капусту, цукор і добре перемішати. Тушкувати все разом ще 5-6 хвилин.

Гречана каша

800px-Гречневая_каша.jpg

  • 1 частина гречки на 2 частини води;
  • Протягом перших 3-5 хвилин (до закипання води) потрібний сильний вогонь, потім помірне кипіння, а в самому кінці — сильне, до повного википання води з дна;
  • Після того, як крупа буде залита водою, до самої готовності каші її не можна перемішувати, не можна знімати кришку, оскільки каша готується не тільки водою, а й парою.

Гречана каша вариться на воді або ж на молоці. Є два способи приготування гречаної каші. Крім простого варіння крупи у воді, суху крупу прокалюють у каструлі й тільки потім заливають водою, яка від високої температури крупи починає кипіти. Крупа в цьому випадку зберігає форму й розмір своїх зерен.

Маринований оселедець і квасолю можна купити в магазині, адже до першої зірки слід ще встигнути накрити на стіл.

Нагадаємо,  Різдвяний піст закінчується напередодні Різдва - 6 січня. Протягом 40 днів суворо забороняється вживання продуктів тваринного походження, такі як молоко, м’ясо, яйця. Проте це не привід відмовляти собі в солодкому.

Вийти в ефір
17.04