Останні новини

Яблуневий Спас: що приготувати на 19 серпня

19 серпня православні віряни святкують Яблуневий Спас - другий в Успенському пості. Харчування має бути пісним та помірним, а основними продуктами є яблука й мед. За традицією прийнято виготовляти випічку з яблук і готувати інші страви з цих фруктів. 

Kyiv Live розповість, як при невеликих можливостях можно влаштувати кулінарний Парнас з мінімальною кількістю інгредієнтів.

Яблучний штрудель для лінтюхів

Фото з сайту rivne1.tv

Нам знадобиться:

Борошно - 2 склянки

Рослинна олія - 1/3 склянки

Тепла вода - ½ склянки

Вершкове масло - 30 г

Два великих яблука

Кориця

Цукрова пудра

Ізюм, горіхи - за бажанням.

Приготування:

1. У борошно вливаємо олію і теплу воду. Гарненько вимішуємо тісто.

2. Накриваємо його тканинною серветкою і ставимо на 20-30 хвилин в тепле місце (біля плити, наприклад).

3.Тим часом очищаємо яблуко від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками. Якщо яблуко кисле, можемо додати в начинку трохи цукру. За смаком додаємо корицю, родзинки, горіхи.

4. Викладаємо на тісто начинку залишаючи 3-5 см спереду та 8-10 см ззаду вільними. Скручуємо рулет.

5. Викладаємо на деко, попередньо змащене вершковим маслом, і випікаємо при температурі 170-180 градусів 40-50 хвилин.

6. Готовий штрудель змащуємо зверху шматочком вершкового масла і посипаємо цукровою пудрою. Коли злегка охолоне, можна нарізати і подавати до столу порційно з листком м'яти, кулькою ванільного морозива або збитими вершками. Смачного!

Запечені яблучка від вашої бабці

Фото з сайту ukr.media

Інгрідієнти:

яблука - 3 шт.

цукор

вода.

Приготування:

З плодів видалити серцевину, посипати цукром, поставити на деко, в яке попередньо потрібно налити трохи води. Запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом години.

Сирна запіканка з яблуками

Сирно-яблучна запіканка зі сметаною

Фото з сайту zakaz.ua

Інгредієнти:

Домашній сир — 500 г.

Яблука — 500 г.

Цукор — 2 ст. л.

Яйце куряче — 2 шт.

Масло вершкове — 4 ст. л.

Сіль — за смаком

Крупа манна — 2 ст. л.

Сметана — за смаком

Білок яєчний — 1 шт.

Ванілін — за смаком.

Приготування:

Сир протерти через сито в миску. Додати до сиру жовтки, розтерті з цукром, влити розтоплене вершкове масло, всипати манну крупу. Додати сіль і ванілін за смаком. Білки збити в піну, вмішати в миску до сиру. Всі інгредієнти ретельно перемішати. Змастити маслом форму для випікання і посипати панірувальними сухарями. Викласти у форму половину сирної маси. Промити яблука, очистити від серцевини, нарізати тонкими шматочками, викласти зверху сирної маси. Зверху яблук викласти другу половину сирної маси, зверху розподілити сметану, вилити збитий до піни білок. Випікати 20 хвилин в розігрітій до 180°С духовці. Подавати запіканку гарячою.

Нагадаємо, віряни відзначають в кінці серпня 3 Спаси. Що це за свята та як правильно їх зустрічати - у нашому матеріалі.

Вийти в ефір